Címlap Archívum

Országos fizikaverseny

 

Iskolánkban lassan hagyománnyá válik diákjaink tudatos energiahasználatra, energiatakarékosságra nevelése. Ennek keretében neveztünk be a budapesti Elektromos Művek által szervezett "Energiasuli" versenyre. A verseny három fordulóból állt. Az első forduló során egy videó filmet kellett elkészítenie a nevező csapatoknak arról, hogy milyen módon lehetne energiát megtakarítani az iskolában, mit tehetne egy oktatási intézmény az energiatakarékosság érdekében. A kisfilm elkészítésében Szilágyiné Horváth Rita tanárnő, Soltész Tamara, és Baracsi Gabriella nyújtott nagy segítséget a csapatnak. Segítségükért ezúton is nagyon hálásak vagyunk. Az általuk készített pályaművet megtekinthetik ITT.
Az a 45 csapat, amelyik a 120 jelentkezőből bejutott a második fordulóba, automatikusan kapott egy 100000 Ft értékű egyedi kísérleti eszközöket tartalmazó "Fizibox" dobozt!
A forduló során online tudástesztet kellett kitöltenünk. A feladatsor 23 kérdésből és 5 kifejtőfeladatból állt. A válaszadásra kérdésenként 2 perc állt a csapatok rendelkezésére. Íme néhány érdekes kérdés ebből a fordulóból:

Melyik EU-s ország teljes energiaszükségletét takaríthatnánk meg, ha mindenki kikapcsolná a kontinensen a készenléti kapcsolókat?
Mekkorára kellene felduzzasztani a Balaton vízszintjét, hogy a tóra egy erőművet építve, azzal hazánk egész éves energiaszükségletét fedezni tudjuk?
Hány fokkal tudnánk felmelegíteni a Balaton vizét hazánk egész éves energiafogyasztásával?
A kifejtő feladatok során fogalmakat, például a passzív házakról meglévő ismereteinket kellet leírnunk feladatonként 5 perc alatt.
A második fordulóban legjobb eredményt elérő csapatok kerültek be az országos döntőbe. A megmérettetésre május 12.-én  Budapesten a Millenáris fogadó épületében került sor.( A bejutott csapatok névsorát ITT tekinthetik meg) A szervezők ígéretükhöz híven , gondoskodtak arról. hogy egyetlen résztvevő se unatkozzon.
Az első feladatban bemelegítésként, 1 ív újságpapírból kellet minél magasabb tornyot építeni. Az általunk épített torony az ötödik legmagasabb volt.

A második feladatban egy ismeretlen folyadék sűrűségét kellet ( volna :-( ) meghatároznunk minél pontosabban. A feladat önmagában nem is lenne túl nehéz, de a rendelkezésünkre bocsájtott segédeszközök mellet ( néhány szívószál, ragadós gyurma, milliméter papír) kis rafinériára lett volna szükségünk a teljes megoldáshoz. Ebben a fordulóban, csupán 3 csapat tudott értékelhető eredmény felmutatni. Ennek tükrében, az általunk holtversenyben elért 2. - 3. helyezéssel nagyon elégedettek voltunk.

A harmadik feladat volt számunkra a legérdekesebb. A kiosztott kellékekből minél több eszköz felhasználásával kellet egy működőképes járművet építeni, amelynek lehetőség szerint minél nagyobb távolságot kellet megtennie.
A kellékek között találtunk néhány lufit, négy dobozos üdítőt, egy ásványvizes palackot, CD lemezeket, parafa dugókat, szívószálakat, hurkapálcákat, postásgumikat, drótot, madzagot, gombostűt és ragasztót. Az általunk készített masinát egy felfújt lufiból kiáramló levegő hajtotta előre. Ezt a szerkezetet olyan jól sikerült megépítenünk, hogy az értékeshez készített próbapálya is rövidnek bizonyult számára. Mivel a többi jármű legfeljebb 1 - 2 decimétert haladt előre, ebben a feladatban mi lettünk az elsők, összesítésben pedig feljöttünk a második helyre, 1 ponttal lemaradva az első helyezettől.

Következett a mindent eldöntő negyedik feladat. Ebben a fordulóban a fizika különböző területeiről kaptunk számunkra néha már-már meghökkentő kérdéseket. Pl. mi köti össze Jedlik Ányost és Vörösmarty Mihályt? (Mint az később kiderült, a fröccs) A csapatvezető tanároknak licitálniuk kellet az egyes kérdésekre úgy, hogy sem a kérdést nem ismerték, sem a diákokkal nem beszélhettek. Ha a csapat helyesen válaszolt a feltett licit dupláját kaptuk vissza, helytelen válasz esetén a licit elúszott. Ebben a feladatban is sikerült elérnünk a második legtöbb pontot, aminek természetesen nagyon örültünk.
A szerzett pontok összesítését követően kiderült, hogy egy rendkívül rangos mezőnyben sikerült a nagyon előkelő második helyet megszereznünk. Az eredményhirdetéskor értékes könyvutalványokat és egy televíziót is kaptunk, de legjobban mégis egy három napos kirándulásnak örültünk, amelyen az egész csapat részt vehet teljes ellátással, egy osztrák öko-városban, Güssingben.

Végül, de nem utolsó sorban engedjék meg, hogy felsoroljam azokat a tanulókat, akik ezt a nagyszerű eredményt elérték:

Plenár Fanni 
8. osztály
Balogh Péter
8. osztály
Németh Gergely 7. osztály
Szilágyi Emil 7. osztály


 

 

 

 

Balogh Tibor